Tlačová správa Voľby 2023 - z pohľadu Srdcom doma o.z.

 

Organizátor

Srdcom doma

Slovenská republika Slovenská republika (5 000 000 krajanov)

Miesto realizácie

Online

Slovenská republika Slovenská republika (5 000 000 krajanov)

Dátum realizácie

2.10.2023

Oblasť

Informácie

 
 

Popis udalosti/akcie/projektu:

Výsledky volieb ukazujú, že voliči v zahraničí volia podobne bez ohľadu na to, kde sa vo svete nachádzajú. Sú si hodnotovo bližší než voliči, ktorí žijú vedľa seba na Slovensku. Zahraniční voliči majú podobné názory na to, kto by mal viesť Slovensko, sú odolnejší voči populizmu a extrémizmu.

Stručne na úvod:

Dopad zahraničia na výsledky volieb

Zo zahraničia hlasovalo 58 779 voličov, čo predstavuje 20,1 % zvýšenie počtu hlasov v porovnaní s rokom 2020 (48 925). O voľbu poštou však v roku 2023 žiadalo až 72 993. Najviac voličov využilo voľbu poštou z Českej republiky (23 486). Nasledujú štáty: Spojené kráľovstvo (6 238) a Nemecko (5 546). V prvej desiatke sú ďalej Rakúsko, Švajčiarsko, Holandsko, USA, Írsko, Belgicko a Francúzsko.

Rozdiel medzi počtom odoslaných žiadostí a počtom vrátených obálok je až 14 214 - teda 19,5 % žiadajúcich nevolilo poštou. Dôvody, prečo sa tak stalo, by mali byť predmetom analýzy, aby sme sa len nedomnievali, že časť z voličov volila nakoniec osobne, alebo na odoslanie zabudli, resp. nevolili napríklad kvôli problémom s poštou (viď. ďalej), alebo vysokým nákladom na poštu, nedostatku času, alebo ich hlasy na MV SR boli doručené po termíne.

Preto sme dnes odoslali Ministerstvu vnútra SR (MV SR) žiadosť na základe Zákona o slobodnom prístupe k informáciám, v ktorej žiadame o anonymizované údaje o jednotlivých žiadostiach o voľbu poštou. Radi by sme zistili úspešnosť voľby poštou z rôznych krajín a správanie voličov, ktoré vedie k účasti i neúčasti na voľbách poštou. Veríme, že vďaka tomu budeme schopní:

Voľbu poštou v týchto voľbách uľahčili aj zmeny, ktoré sme navrhli po voľbách v r. 2020 a tie boli aj implementované v Zákone o podmienkach výkonu volebného práva. V týchto voľbách boli prvý krát implementované:

Nestranný dohľad

Navrhujeme zaviesť nestranný dohľad nad pripomienkami voličov. Verejnosť má právo byť komplexne a vyčerpávajúco informovaná o všetkých problémoch spojených s voľbou poštou tak, aby nedochádzalo k spochybňovaniu volieb, ale naopak, aby videla, že sa proces neustále zlepšuje a jednotlivé problémy voličov sa riešia.

Dôvod: do volieb v roku 2020, kedy sa žiadna NGO nevenovala tejto problematike, verejnosť nemala predstavu o problémoch spojených s voľbou poštou. Až keď si agendu voľby zo zahraničia zobrala na starosť Srdcom doma o.z. a voliči sa na nás začali s dôverou obracať so svojimi sťažnosťami, zistili sa mnohé chyby, ktoré viedli k zmenám celého procesu voľby poštou. Túto agendu by však mal riešiť podľa nás štát, ktorý má na to zdroje.

Anketa

Po skončení volieb sme spustili rýchlu anketu medzi voličmi zo zahraničia. Za dva dni na ňu odpovedalo 87 voličov, ktorí popísali komplikácie, s ktorými zápasili aj navrhli zmeny. Z nich vyberáme častejšie sa vyskytujúce podnety:

Formát a obsah obálok

Problémy boli reportované v krajinách: Fínsko, Veľká Británia, Nórsko, Holandsko:

Forma volieb

Úprava aplikácie pre podávanie žiadosti o voľbu poštou

Príležitosti

Slovensko má záujem o spoluprácu s takzvanou novou diaspórou. Je to premiérska téma, počíta sa s podporou v Pláne obnovy, v dokumente Magnet pre talent. Do novej diaspóry patria aj voliči, ktorí sa zúčastnili na voľbách zo zahraničia. Je zrejmé, ktoré politické subjekty dokážu využiť potenciál zo spolupráce s diaspórou. Mal by sa o to snažiť aj štát.

Na volebných výsledkoch vidíme, že voliči, ktorých štát mohol osloviť, pretože na nich získal kontakty (ale pri podávaní žiadosti o voľbu poštou ich MV SR nepožiadalo o ich o súhlas na kontaktovanie) majú proeurópske hodnotové nastavenie, sú v moderných krajinách a ich nadšenie pre podieľanie sa na smerovaní Slovenska by štát mohol využiť.

Zahraniční voliči odmietli aj OĽANO Igora Matoviča. Mnohí iste aj v reakcii na jeho drastické opatrenia na hrane zákona, bránenie občanom vstupu do SR počas pandémie, hanlivé označovanie, či zatváranie zdravých ľudí s nakazenými ľuďmi v štátnej karanténe. Výsledky naznačujú, že voliči v zahraničí majú lepšiu pamäť a silnejšiu reflexiu ako voliči na Slovensku.

Záver:

Predčasné voľby 2023 boli demokratické a slobodné a boli prístupné aj občanom hlasujúcim poštou zo zahraničia. Je vidieť, že občania v zahraničí majú záujem o smerovanie Slovenska. Je možné osloviť ich.

Veľmi oceňujeme prácu Odboru volieb, politických strán a referenda MV SR, za implementáciu zmien vo volebných postupoch pre voľbu zo zahraničia a podporu voličom zo zahraničia pred voľbami.

Nasledovať by malo rozšírenie voľby poštou minimálne pre:

MV SR vie, v ktorých krajinách žije najviac voličov, ktorí sa najviac zaujímajú o Slovensko. Mohli by sme ich vnímať ako aktívnych krajanov a pracovať s nimi v prospech Slovenska, ak by sme s nimi udržali kontakt.

Názory / preferencie voličov zo zahraničia sa neukazujú v žiadnych prieskumoch, ani v exit polloch.

Sčítanie hlasov a zverejnenie hlasov zo zahraničia naraz nepovažujeme za správne a veríme, že v ďalších voľbách bude zverejňované po okrskoch tak, ako v prípade okrskov na Slovensku.

Veríme, že MV SR poskytne verejnosti anonymizované údaje o žiadateľoch o voľbu poštou, vylepší proces voľby poštou a navrhne jeho rozšírenie na ďalšie voľby. Sme presvedčení, že to prehĺbi vzťahy občanov v zahraničí k svojej vlasti a otvorí možnosti spolupráce s nimi.

Symbol

Aktuálne prebiehajúce krajanské aktivity a projekty v krajine Slovenská republika z oblasti Občianska angažovanosť

Copyright © 2021 - 2024. Všetky práva vyhradené.

Záujem o pravidelný krajanský newsletter zasielajte na probstandrej@gmail.com