Ako môže krajan/občan pomôcť v roku 2024 Slovensku (hoci aj zo zahraničia)?

 

Organizátor

Pražská kaviareň z.s.

Česká republika Česká republika (350 000 krajanov)

Miesto realizácie

Online

Online pre celý svet

Dátum realizácie

od 1.1.2024 do 31.12.2024

Oblasť

Informácie

 

Popis udalosti/akcie/projektu:

  1. Zorganizuj alebo sa zúčastni na verejných občianskych zhromaždeniach, ktoré podporujú spravodlivosť na Slovensku alebo si pripomínajú dôležité udalosti spojené so Slovenskom. Ak potrebuješ pomôcť s organizáciou, Pražská kaviareň ti pomôže.
  2. Zorganizuj alebo sa zúčastni na diskusiách, ktoré sa venujú Slovensku. Ak potrebuješ pomôcť s organizáciou, Pražská kaviareň ti pomôže. Pražská kaviareň organizuje takéto diskusie a streamuje ich. Tu sú príklady diskusií, ktoré môžu byť aj vo vašom meste:
  3. Ak si občanom Slovenskej republiky, zúčastni sa prezidentských volieb 23. 3. 2024 - prvé kolo a 6. 4. 2024 druhé kolo.
  4. Ak si občanom Slovenskej republiky, zúčastni sa volieb do Európskeho parlamentu 8. 6. 2024.
  5. Žiadaj slovenské inštitúcie o informácie. Chcemvediet.sk otvára komunikáciu medzi žiadateľom a inštitúciou verejnosti, aby sa žiadatelia aj inštitúcie mohli učiť zo skúseností iných a podávať kvalitnejšie žiadosti, aj ich lepšie vybavovať.
  6. Choď do kina na slovenský film Vojna policajtov. Pracovalo na ňom niekoľko krajanov. Predstavuje život na Slovensku v 90tych rokoch.
  7. Kúp si predplatné nezávislých slobodných spravodajských médií, aby mohli kvalitne poskytovať informácie o Slovensku. Sleduj pravidelne dianie na Slovensku. Podpor investigatívnu žurnalistiku:
  8. Bojuj proti dezinformáciám, podporiť môžeš napríklad tieto projekty:
    • Konšpirátori.sk je verejná databáza webových stránok s neserióznym, klamlivým, podvodným, konšpiračným alebo propagandistickým obsahom.
    • Hoaxy a podvody Bojujú proti hoaxom a podvodom. Apoliticky, odborne a vecne ako kedysi v rámci polície. #ZASTAVMEHOAXY spoločne!
    • Demagóg.sk Projekt Inštitútu pre dobre spravovanú spoločnosť na kontrolu faktických výrokov politikov, političiek a iných verejne aktívnych osôb, ktoré odznejú v politických diskusiách v TV a v iných médiách, prípadne ktoré sú uverejnené na profiloch politikov a političiek na sociálnych sieťach.
  9. Bojuj proti korupcii na Slovensku, podporiť môžeš napríklad tento projekt:
    • Nadácia Zastavme korupciu kontroluje nakladanie s verejnými zdrojmi, vedie mladých protikorupčných bojovníkov, podporuje investigatívnu žurnalistiku, mení zákony k lepšiemu.
    • Úrad na ochranu oznamovateľov chráni práva oznamovateľov, tzv. whistleblowerov. Má jedinečnú kompetenciu zasiahnuť, ak zamestnávateľ prepustí alebo sa inak pomstí zamestnancovi, ktorý oznámil niečo nezákonné. Zaoberá sa najmä prípadmi, ktoré ohrozujú verejný záujem.
  10. Zlepšujte svoje komunálne prostredie na Slovensku.
    • Odkaz cez starostu Vám v ponúka priestor pre nahlásenie problémov vo Vašom okolí. Podnety sú komunikované so samosprávou a ich riešenie tak bude s Vašou pomocou pod spoločným drobnohľadom verejnosti.
    • Hlásne trúby sa zameriavajú na problematiku zneužívania vydávaných periodík na samoúčelnú propagáciu politického vedenia samospráv, namiesto účelného objektívneho informovania občanov o miestnych záležitostiach, problémoch a plánoch miestnej politiky.
  11. Podporuj (nielen finančne) dobročinné ogranizácie na Slovensku podľa vlastného výberu, ktoré pomáhajú tým, ktorí si sami nedokážu pomôcť.
    • Dobrý Anjel Pomáha rodinám, kde má dieťa rakovinu alebo inú vážnu diagnózu alebo sa rodič lieči z rakoviny či sklerózy multiplex a rodina sa v dôsledku choroby dostala do finančnej núdze.
    • Teach „…aby raz všetky deti mali šancu v živote uspieť.”
  12. Podporuj (nielen finančne) rozvojové ogranizácie na Slovensku podľa vlastného výberu, ktoré pomáhajú tým, ktorí si sami nedokážu pomôcť.
    • Nexteria Pomáhame mladým ľuďom rásť, budujeme aktívnu, rôznorodú a slušnú komunitu a spolu prinášame pozitívne zmeny, čím tvoríme budúcnosť Slovenska pre nás všetkých.
  13. Zapájaj sa do petícií/verejných pripomienok/otvorených listov na Slovensku cez platformy Moja petícia a Petície.com:
  14. Sleduj, zdieľaj a podporuj hodnotových občianskych aktivistov, influencerov na sociálnych sieťach a v online priestore.
  15. Podporuj novovznikajúce a rozvíjajúce sa firmy/startupy na Slovensku.
    • Crowdberry Investičná platforma umožňujúca súkromným investorom priame investície do konkrétnych firiem a nehnuteľností.
  16. Podporuj a zapájaj sa do novovznikajúcich občianskych aktivít.

Ak ti tu chýba nejaká aktivita, alebo by si chcel nejakú doplniť, napíš e-mail na prazska@kaviaren.org .

Symbol

Aktuálne prebiehajúce krajanské aktivity a projekty v krajine Online pre celý svet z oblasti Občianska angažovanosť

Copyright © 2021 - 2024. Všetky práva vyhradené.

Záujem o pravidelný krajanský newsletter zasielajte na probstandrej@gmail.com