Cena Mateja Hrebendu 2022

 

Miesto realizácie

ČR, Praha

Česká republika Česká republika (350 000 krajanov)

Dátum realizácie

27.5.2022

Oblasť

Informácie

Počet účastníkov

80

Počet zasiahnutých

300

 

Popis udalosti/akcie/projektu:

Charakteristika projektu

Jedným zo základných cieľov OS v ČR je pestovanie vzájomnosti Slovákov a Čechov. Vzájomnosť ako kultúrne, duchovné aj ekonomické prepojenie dvoch blízkych národov považuje OS v ČR za trvalú a významnú, životnú hodnotu. Jej pestovanie v podobe tesného duchovného spojenia a spolupráce si každý rok pripomína tým, že oceňuje Cenou Mateja Hrebendu dve osobnosti, ktoré sa o uchovávanie tejto hodnoty významným spôsobom zaslúžili. Účelom ceny je túto hodnotu si každý rok pripomínať. Prínosom je propagácia duchovného a kultúrneho spojenia dvoch blízkych národov: Slovákov a Čechov. Laureáti ceny budú Výkonnou radou OS v ČR vybraní z viacerých návrhov (návrhy podávajú jak jednotlivé Regionálne obce, slovenské kultúrne spolky v ČR, jednotlivci). Cena bude udelená v druhej polovici roku 2022. Realizačné výstupy: Propagácia slovenskej komunity a OS v ČR v majoritnom českom prostredí. Mediálne výstupy v českých a slovenských médiách a v časopise Korene. Propagácia Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí.

Očakávaný prínos projektu

Prehĺbenie vzájomnej úcty a ocenenie práce ludí, ktorý šíria slovenčinu a slovakistiku v dnešnej dobe

Dodatočné informácie

Cena Mateja Hrebendu 2022
Obec Slovákov v Českej republike (OS v ČR) patrí k reprezentatívnym, klasickým krajanským spolkom. Za hranicami Slovenska žije vyše dvoch miliónov Slovákov a živá, ešte stále svojim materinským jazykom hovoriaca komunita českých Slovákov je z tohto pohľadu výnimočná. Obec Slovákov v ČR má v súčasnosti 1700 členov a je rozprestretá po celej Českej republike. Je to spoločenstvo ľudí, ktorí nezabúdajú na svoje slovenské korene. Členmi spolku sú však aj mnohí Česi. Jedným zo základných cieľov činnosti spolku je pestovanie vzájomnosti Čechov a Slovákov. Vzájomnosť ako kultúrne, duchovné aj ekonomické prepojenie dvoch blízkych národov považuje OS v ČR za trvalú a významnú, životnú hodnotu. Jej pestovanie v podobe tesného duchovného spojenia a spolupráce si každý rok pripomína tým, že oceňuje dve osobnosti, ktoré sa o uchovanie tejto hodnoty významným spôsobom zaslúžili. Štatút Ceny Mateja Hrebendu stanovuje, že jej držiteľmi sa stávajú každý rok dve významné osobnosti z Českej republiky a Slovenskej republiky, ktorých životné postoje a práca tvoria výrazný prínos k pestovaniu vzájomnosti medzi Čechmi a Slovákmi a k formovaniu vzájomne prospešných, vzťahov medzi ČR a SR. Dobré, hrejivé, úprimné a priateľské slovo ako prejav ocenenia či vďaky sú v dnešnej dobe mimoriadne vzácne a tento dar sa nedá kúpiť, možno si ho iba zaslúžiť.
Laureáti Ceny Mateja Hrebendu od r.1997: Petr Uhl, Miro Smolák. Juraj Jakubisko, Vlastimil Ježek, Helena Růžičková, Jozef Bednárik. Eduard Zeman, Milan Ftáčnik, Václav Fischer, Miro Žbirka, Ľubomír Feldek, Miroslav Pavel, Peter Dvorský, Hana Heřmánková, Ladislav Chudík, Jan Rychlík, Ladislavovi Ballekovi,
Zdeňkovi Pšenicovi. Rudolf Chmel a Václav Mikušek Štefanovi Zimovi, Olge Kalčíkovej, Igor Otčenáš, Otakar Divíšek, Ľubica Svárovská, Zbyněk Adam, PhDr. Vojtech Čelko Ing. Vítězslav Koukal, Karel Gott a Pavel Hammel. Hane Gregorovej, PhDr. Emilovi Charousovi. Valérovi Kováčovi, Pavlovi Dvořákovi Mira Nábělková ,Leoš Ryška, Jiří Grygar Vlado Valovič, Naďa Vokušová, Magdalena Rychlíková, Bohumil Chochola, Jan Machač, Jana Halukova, Elena Gajdůšková, Zuzana Kronerova, Marian Čop,...

Podobné aktivity:

Krajanské dotácie z ÚSŽZ celkovo za roky 2016 - 2022: 13 100 €.

 
Symbol

Žiadosť na ÚSŽZ o podporu tohoto projektu

Požadovaná suma Schválená suma Efektivita na účastníka Efektivita na zasiahnutého Príspevok na krajana
2 800 € 1 500 € 35,00 € 9,33 € 0,0043 €

Žiadosť číslo 0022/CZ/2022 (R): Podporená

Požadované položky: Platby za odborné služby (BV),Predtlačová príprava a tlač (BV),Zhotovenie foto-, audio- a videozáznamu (BV),Doprava (BV),Ubytovanie (BV),Prenájom priestorov na podujatie (BV),Prenájom ozvučovacej a osvetľovacej techniky, audio- a videotechniky (BV),Nákup kancelárskych potrieb (BV),Ocenenia (BV)

Schválené položky: všetky oprávnené v zmysle žiadosti

Register zmlúv: Číslo zmluvy o poskytnutí podpory: 0022/CZ/2022

Symbol

Aktuálne prebiehajúce krajanské aktivity a projekty v krajine Česká republika z oblasti Občianska angažovanosť

Copyright © 2021 - 2024. Všetky práva vyhradené.

Záujem o pravidelný krajanský newsletter zasielajte na probstandrej@gmail.com