Prezidentka Zuzana Čaputová sa v Kanade stretla s krajanmi

 

Organizátor

Prezident/ka Slovenskej republiky

Slovenská republika Slovenská republika (5 000 000 krajanov)

Miesto realizácie

Toronto, Kanada

Slovenská republika Slovenská republika (5 000 000 krajanov)

Dátum realizácie

31.1.2024

Oblasť

Informácie

 

Popis udalosti/akcie/projektu:

Chvíle strávené s krajanmi sú vzácne, pretože dokazujú, že láska k vlasti pretrváva, aj keď je vzdialená tisícky kilometrov.

Komunita Slovákov v Kanade sa začala tvoriť už v roku 1878, keď pricestoval do Toronta prvý známy slovenský prisťahovalec Joseph Bellon a v duchu drotárskej tradície tu založil továreň na výrobu drôtov. Nasledovali ho tisíce ďalších Slovákov. Niektorí prišli utekajúc pred chudobou, či pred vojnou, ďalší utekali pred totalitným režimom hľadajúc slobodu. A mnohí prišli len nedávno, aby hľadali nové študijné, či pracovné príležitosti a skúsili nový život. Dnes sa k slovenským koreňom hlási cez 70 000 obyvateľov Kanady a tunajšia slovenská krajanská komunita je tretia najväčšia na svete.

Rozumiem, prečo sa v Kanade cítia ako doma. Kanada predstavuje modernú, multikultúrnu spoločnosť s vysokými štandardmi ľudských i občianskych práv. K formovaniu slovenských komunít a uchovávaniu kultúrnej a národnej identity prispelo tolerantné prostredie Kanady, ale tiež silné kultúrne zázemie a intenzívny náboženský život Slovákov. Príkladom je aj farnosť Svätého Cyrila a Metoda v Mississauge neďaleko Toronta. Hoci je otvorená všetkým národom a národnostiam, zaznieva v nej krásna slovenčina, i keď v podaní poľského kňaza - čo krásne odráža silu i ducha rôznorodosti a otvorenosti komunity.

Práve toto vnímam ako silný odkaz pre súčasné Slovensko. Veľmi by som si želala, aby moji rovesníci ani naše deti nemuseli opúšťať Slovensko iba preto, že v ňom nenachádzajú priaznivé životné podmienky. A už vôbec nie preto, že ich k odchodu privádza nevraživosť, spoločenská atmosféra alebo pocit neuznania. Krajanom v Ottawe, Toronte aj v Mississauge som popriala, aby si v zdraví užívali zázemie, ktoré im poskytuje Kanada, a zároveň aj nehasnúci vzťah k Slovensku, ktoré si nesú vo svojich srdciach. Pani veľvyslankyni a jej tímu ďakujem za všetku pomoc a prácu, ktorou prispela k tejto návšteve.

 
Symbol

Aktuálne prebiehajúce krajanské aktivity a projekty v krajine Slovenská republika z oblasti Vládna organizácia

Copyright © 2021 - 2024. Všetky práva vyhradené.

Záujem o pravidelný krajanský newsletter zasielajte na probstandrej@gmail.com