Prejav Vierky Kučerovej k verejnému zhromaždeniu Za spravodlivé Slovensko 5

 

Organizátor

Pražská kaviareň z.s.

Česká republika Česká republika (350 000 krajanov)

Miesto realizácie

Online

Česká republika Česká republika (350 000 krajanov)

Dátum realizácie

8.2.2024

Oblasť

Informácie

 

Popis udalosti/akcie/projektu:

Milí priatelia,

všetci veľmi dobre vieme prečo tu dnes pred Slovenskou ambasádou v Prahe, už po piaty krát sme. Prečo sem chodíme v zime, daždi s odhodlaním a vierou.... Pretože vieme, že spravodlivosť nemôže zadusiť žiadna moc a veríme, že pravda musí zvíťaziť, tak ako víťazí dobro nad zlom v každej rozprávke.

Chceme aby Slovensko, kde žijú naši rodičia, príbuzní a priatelia, bolo modernou a demokratickou krajinou. Neraz som počula názor „ Vy tam v Prahe, vy neviete ako tu žijeme, vy o problémoch tu nič neviete“. Ale vieme! Tie problémy sú už tak nehorázne a vážne, že ich žiadna moc neututlá a neuzavrie hranicami štátu.

V osemdesiatych rokoch som prišla zo stredného Slovenska študovať na AMU do svojho hlavného mesta - do Prahy.

Prežila som tu nádherný študentský život, zamatovú revolúciu aj rozdelenie Československa. Aj v týchto ťažkých časoch, kedy sme sa nie vlastním pričinením stali zo dňa na deň národnostnou menšinou a museli sme riešiť nepredstaviteľné problémy, nikdy sme korene s rodným Slovenskom neprestrihli. Nezavreli sme vrátka. A keď bola možnosť prijatia dvojitého občianstva – neváhali sme. Áno, aj keď žijeme v Prahe, Paríži, Londýne či inde vo svete, sme aj slovenskí občania! Záleží nám na Slovensku ! Slovenskí občania nie sme len formálne!

Pracujem v oblasti kultúry a na Slovensko som priniesla čitateľský projekt Celé Slovensko číta deťom, ktorý tam už úspešne 15 rokov funguje. V ČR v rámci spolku BONA FIDE propagujeme slovenskú literatúru a divadlo pre deti , organizujeme napríklad Festival českej a slovenskej tvorby pre deti.

V poslednej dobe si často pripadám ako v temnej rozprávke. Dobro nie a nie , a nie a nie premôcť zloducha. Ale každá rozprávka má koniec.

Skvelý slovenský básnik Milan Rúfus svojho času povedal: Rozprávka nevznikla preto, aby uspávala deti, ale aby prebúdzala dospelých, aby objasňovala chod a zákonitosti tohto sveta. Verím že aj táto rozprávka, dosiahne šťastného konca. Priatelia a preto sme dnes tu.

Ďakujem vám že ste prišli....

A ďakujem Pražskej kaviarni a Srdcom doma za všetko čo pre Slovensko robí.

Symbol

Aktuálne prebiehajúce krajanské aktivity a projekty v krajine Česká republika z oblasti Občianska angažovanosť

Copyright © 2021 - 2024. Všetky práva vyhradené.

Záujem o pravidelný krajanský newsletter zasielajte na probstandrej@gmail.com