Záujem o spoluprácu so slovenským mestom alebo obcou

 

Miesto realizácie

Online

Belgicko Belgicko (10 000 krajanov)

Dátum realizácie

13.12.2023

Oblasť

Informácie

 

Popis udalosti/akcie/projektu:

Skala spod Kriváňa sa stala súčasťou umeleckého projektu Pillars of Peace v najmenšom meste Belgicka Mesen - Messines. Je významným novým putom, ktoré prepája Slovensko s Belgickom.

Mestečko Mesen sa nachádza v západnom Flámsku, neďaleko mesta Ieper/Ypres, v oblasti známej pamätnými miestami spätými s bojmi Prvej svetovej vojny.

Pri príležitosti 105. výročia jej ukončenia sa tu 11. novembra 2023 uskutočnilo spomienkové podujatie. Súčasťou programu bola pietna ceremónia v Parku mieru a slávnostná inaugurácia projektu Pillars of Peace na hlavnom námestí mesta. Umelecké dielo pozostáva z kameňov z rôznych krajín sveta. Má sa stať miestom, kde sa môžu stretávať ľudia z celého sveta, aby premýšľali nad dôležitosťou mieru a jeho hodnotou.

„Kameň, ktorý v Mesen reprezentuje Slovensko, je z pohoria Vysoké Tatry, z lokality pod štítom Kriváň, ktorý je národným symbolom Slovenska. Rieka Belá, z brehu ktorej bol prevezený do Belgicka, je jednou z najkrajších slovenských riek. Jej dravý tok symbolizuje rýdzosť, silu, plynutie, obnovu a nádej. Oblasťou východného Slovenska prechádzal počas Prvej svetovej vojny jej východný front. Celý svet pozná vojnové cintoríny v Belgicku, menej známe sú obdobné pamätné miesta na Slovensku. Neznamená to však, že východný front bol menej krvavý. Aj tu prišli o životy tisícky vojakov. Smutné dedičstvo frontových cintorínov spája Slovensko a Belgicko, dve malé európske krajiny, ktoré sa ocitli na dvoch frontoch Veľkej vojny, a ktorých národy boli, ako mnohé iné, uvrhnuté do šialenstva tohto globálneho konfliktu“, konštatoval v Mesene generálny konzul SR v Bruseli Andrej Michalec.

Sme hrdí, že na slovenskej mape Belgicka pribudlo ďalšie dôležité miesto. Slovenská skala v diele Pillars of Peace je základom novej tradície, novej spolupráce a nových vzťahov s flámskymi priateľmi.

Predstavitelia Mesen už prejavili záujem o spoluprácu so slovenským mestom alebo obcou, kde sa nachádzajú pamätné miesta Prvej svetovej vojny. Mohla by mať podobu výmenných pobytov žiakov a študentov. Takisto majú záujem o spoluprácu s hlavným aktérom ochrany, obnovy a zhodnocovania vojnových cintorínov na východnom Slovensku, ktorým je Klub vojenskej histórie Beskydy. Generálny konzulát SR v Bruseli ju v prípade záujmu veľmi rád sprostredkuje.

Generálny konzul Andrej Michalec sa 11. novembra 2023 takisto zúčastnil na spomienkovej ceremónii Last Post Ieper v meste Ieper/Ypres a na súvisiacich podujatiach.

 

Viac informácií:

https://www.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid02Bn4jtHyV2SVMCCQaRzxSzdebiHXx1tbbpgHeypyzMke8tLJe9svNwe8Xi6x2eDhal&id=100067047872864&paipv=0&eav=AfaxJt6oZsc_rmqfKi2r3Szt4-ZFU4FOnbPTSQdp9DuvSSE1NhpjBgBcz4--p9r9mTg&_rdr


Viac informácií tu


Symbol

Aktuálne prebiehajúce krajanské aktivity a projekty v krajine Belgicko z oblasti Vládna organizácia

Copyright © 2021 - 2024. Všetky práva vyhradené.

Záujem o pravidelný krajanský newsletter zasielajte na probstandrej@gmail.com