Rekonštrukcia a modernizácia priestorov Kolkárskeho Klubu Dolina.

 

Organizátor

Kolkársky klub "Dolina" Padina

Srbsko Srbsko (42 000 krajanov)

Miesto realizácie

Padina

Srbsko Srbsko (42 000 krajanov)

Dátum realizácie

od 20.7.2022 do 20.8.2022

Oblasť

Kultúra

Počet účastníkov

5 600

Počet zasiahnutých

56 000

 

Popis udalosti/akcie/projektu:

2.6. Kúpa, rekonštrukcia, výstavba alebo prístavba nehnuteľnosti

Očakávaný prínos projektu

Očakávaným prínosom projektu vidíme v športovom, kultúrnom a duchovnom rozvoji slovenskej komunity. aby sme aj v dnešnej dobe vytvorili deťom naozaj plnohodnotne a konkurencia schopné podmienky nelen v tomto športe, ktorý má v Padine bohatú minulost'. Ako všetci cítite nie je jednoduché v dnešnej dobe vplývať na deti a eliminovať ich od dennodenných nástrah - drogy, počítače, šikana... Skvalitnením podmienok pritiahneme viacej deti a mládeže do klubu. Rodičia podporujú dlhodobejšie podmienky rozvoja detí v duchu fair play. Náš klub je v 1.lige niečo, ako u Vás krajská liga – u nás Vojvodinská liga Srbska, čo je na naše malé prostredie veľký úspech. Všetci hráči sa hlásia k slovenskej národnosti. V neposlednom rade chceme vytvorit' kvalitne prostredie na stretávanie sa Slovákov.Venujeme sa deťom ktoré sú aj v školskom veku. Pekne spolupracujeme s organizáciami v Padine. Nvzájom si pomáhame a zúčastňujeme sa podujatí, ktoré pripravujú iné organizáciev dedine.

Charakteristika projektu

Cieľom projektu je rekonštrukcia, modernizácia kuchyne a zvýšenie prevádzkových, technických,hygienických a estetických podmienok KK Dolina čím sa skvalitní stretávanie sa Slovákov. Budova v ktorej sa nachádza kuchyńa bola postavená v roku 1966.Kuchyňa nebola rekonštruovaná od otvorenia objektu.Staré časti kuchyne sa menili za darované staršie časti kuchyne. Vzhľadok k tomu, že nám v apríli 2019 vyhorel Dom Kultúry, je to jedna z možností stretávania sa obyvateľov. Dom kultúry chátra, nieje v dedine žiadne kultúrne vyžitie cez víkend, kde by sa stretávali obyvatelia, rodiny s deťmi. (Viď príloha). Dom Kultúry sa rekonštruuje už 3 roky a žiaľ vynakladané prostriedky na rekonštrukciu neodrážajú reálnu prácu na rekonštrukcii. KK Dolina, rieši vzniknutú situáciu absencie DK a ponúkol priestory, ako náhradu DK.Tieto priestory sa využívajú hlavne na stretnutia mládeže. Sme spoluorganizátori Slávnosti Dni Padiny - pripomíname si výročie kedy prišli Slováci do Padiny. V tomto roku to bude 216.výročie. Pripravujeme športové turnaje v priestoroch Športového klubu sa realizujú hlavné slávnosi a počas 3 dní máme organizovanie podujatia na starosti. Máme otvorený priestor pre učinkujúcich, návštevy. V kuchyni sa pripravuje občerstvenie aj večere, obedy pre organizčný štáb, učinkujúcich, hostí. Sme počtom obyvateľov veĺká dedina 5600 Padinčanov. Na slávnosť iprichádzajú naši rodáci z celého sveta. Denne máme okolo 2000 návštevníkov. kuchyňa už nevyhovuje hygienickým podmienkam, každým rokom je to ťažšie a ťažšie pripraviť pre účastníkov programu okolo 200 ľudí ( folklóristi,športovci, hudobníci ), ale aj pre návštevníkov kvalitnú gastronómiu. Priestory sa využívajú aj na iné podujatia.

Dodatočné informácie

Náš klub je na 1. miestve vo Vojvodinskej lige. ( niečo, ako u Vás krajská liga). Vkladali sme do rekonštrukcie svoje vlastné finančné prostriedky, oslovovali sme sponzorov. Taktiež sme financovali rekonštrukciu z klubových financií. Pracovali sme bezplatne niekoľko mesiacov, pokiaľ sme neotvorili kolkársku dráhu s lepšími podmienkami, priestor na stretávanie sa. Do Klubu chodia mladí hlavne cez víkend - nie je iná možnosť vyžitia v Padine. Niektoré podujatia sa realizujú v škole...predsa Klub je otvorený každý deń. Z vlastných prostriedkov sme preinvestovali 12 000eur. Dobrovoľná práca členov prekročila 4 000eur. Ďakujeme za doterajšiu podporu USZZ, ktorá bola v hodnote 3 740eur. Z krátkodobého hľadiska je ekonomická udržateľnosť projektu počas realizácie zabezpečená pridelením grantu. Z dlhodobého hľadiska, po ukončení projektu môže žiadateľ zdokonaľovať aktivity doterajšej spolupráce spolu s donátorom cez ďalšie programy. Inštitucionálna udržateľnosť z krátkodobého hľadiska bude zabezpečená prostredníctvom žiadateľa zo Srbska.Z dlhodobého hľadiska inštitucionálna udržateľnosť projektu bude zabezpečená donátorom projektu a ďalšími donátormi , ktorých oslovíme apožiadame o pomoc. Perspektíva spolupráce s USZZ je v každoročnom predložení projektov na USZZ.

 
Symbol

Žiadosť na ÚSŽZ o podporu tohoto projektu

Požadovaná suma Schválená suma Efektivita na účastníka Efektivita na zasiahnutého Príspevok na krajana
6 600 € 0 € 1,18 € 0,12 € -

Žiadosť číslo M070/RS/2022 (M): Nepodporená

Dôvod zamietnutia: projekt nezískal dostatočné bodové ohodnotenie

Požadované položky: Požadované položky v zmysle priloženého projektu resp. rozpočtu (KV)

Symbol

Aktuálne prebiehajúce krajanské aktivity a projekty v krajine Srbsko

Srbsko Elektronické známky - od 1.9.2019 do 14.6.2024

Srbsko Pazovský kalendár 2024 - od 1.1.2024 do 31.12.2024

Ako môže krajan/občan pomôcť v roku 2024 Slovensku (hoci aj zo zahraničia)? - od 1.1.2024 do 31.12.2024

Srbsko Národný kalendár 2024 - ročenka - od 1.1.2024 do 31.12.2024

Srbsko Slovenský svetový kalendár 2024 - od 1.1.2024 do 31.12.2024

Srbsko Slovenský svetový kalendár on line 2024 - od 1.1.2024 do 31.12.2024

Copyright © 2021 - 2024. Všetky práva vyhradené.

Záujem o pravidelný krajanský newsletter zasielajte na probstandrej@gmail.com